Ga naar de inhoud

Zie onze reviews op

Wanneer moet je voorstrijken?

Voordat je begint met het schilderen van muren, plafonds of andere oppervlakken, is het van groot belang om de juiste voorbereidingen te treffen.

Eén van de belangrijkste stappen in het voorbereidingsproces is voorstrijken, ook wel bekend als oppervlaktevoorbereiding of het aanbrengen van een grondverf/primer. Hieronder vertellen we je meer over het gebruik van primers.

 

Wat is voorstrijken?

Voorstrijken is een techniek die wordt toegepast voordat er verf of andere behandelingen op een oppervlak worden aangebracht. Het is een proces waarbij een voorstrijkmiddel, primer of grondverf (dit zijn synoniemen van elkaar) gelijkmatig over het oppervlak wordt aangebracht om de hechting van de verf te verbeteren en te zorgen voor een duurzamer resultaat.

 

Het doel van Voorstrijken

Het hoofddoel van voorstrijken is het voorbereiden van het oppervlak voor verf- of andere behandelingen. Door het oppervlak goed voor te strijken, kunnen verschillende voordelen worden behaald:

 

1. Het voorbereiden van het oppervlak
Voorstrijken helpt bij het voorbereiden van het oppervlak door het verwijderen van eventueel aanwezige vuil, stof en andere verontreinigingen. Dit zorgt voor een schonere en gladdere ondergrond, waardoor de verf gelijkmatiger kan worden aangebracht.

 

2. Het verbeteren van hechting
Een van de belangrijkste voordelen van voorstrijken is het verbeteren van de hechting van de verf op het oppervlak. Het voorstrijkmiddel creëert een goede hechtingslaag tussen het oppervlak en de verf, waardoor de verf langer en beter blijft zitten.

 

3. Het voorkomen van vochtindringing
Voorstrijken kan ook helpen bij het voorkomen van vochtindringing in het oppervlak. Door een waterafstotende laag te creëren, kan voorstrijken helpen bij het verminderen van vochtschade, zoals schimmelvorming, wat vooral belangrijk is bij buitentoepassingen.

 

Hoe weet je of je voorstrijk nodig hebt?

Niet iedere schilderklus heeft een primer of grondverf nodig. Met name bij ‘zuigende’ of onregelmatige ondergronden wordt het gebruik ervan sterk aangeraden. Denk daarbij aan beton, steen, gipsplaten en stucwerk. Nieuwere muren hebben over het algemeen een grotere zuigende werking en nemen daarom meer vocht op. Een primer helpt om dit te voorkomen.

 

Om te bepalen of je een primer nodig hebt kun je de ondergrond nat maken met een spons of doek. Wanneer het water snel wordt opgezogen of donkerder wordt is het verstandig om een grondverf te gebruiken. Twijfel je? Neem dan het zekere voor het onzekere! Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen voor advies.

 

Het kiezen van de juiste grondverf of primer

Bij het kiezen van een primer zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

 

Verschillende typen voorstrijkmiddelen

Er zijn verschillende typen voorstrijkmiddelen beschikbaar, zoals acryl voorstrijkmiddel, grondverf op basis van oplosmiddelen en specifieke primers voor beton, hout, steen, staal of andere specifieke oppervlakken. Het is belangrijk om het juiste type voorstrijkmiddel te kiezen dat geschikt is voor het specifieke oppervlak. Check dus altijd even of de primer die je kiest past bij jouw schilderklus!

 

Oppervlaktype en -conditie

Daarnaast moet je rekening houden met het type oppervlak en de conditie ervan bij het kiezen van het voorstrijkmiddel. Sommige oppervlakken vereisen een specifieke voorbehandeling voordat het voorstrijkmiddel kan worden aangebracht.

 

Gewenst resultaat

Het gewenste resultaat is ook van belang bij het selecteren van het juiste voorstrijkmiddel. Wil je bijvoorbeeld een gladde afwerking bereiken of juist een betere hechting op een poreus oppervlak? En welke glansraad kies je? De juiste grondverf kan je helpen om het gewenste resultaat te bereiken.

 

Tip! Kies bij voorkeur een primer en aflak van hetzelfde merk! Bekijk hier onze primers en grondverven van Sigma, Farrow & Ball en Sikkens.

 

Voorstrijk aanbrengen: Hoe doe je dat?

Volg deze stappen voor een optimaal resultaat bij het voorstrijken:

 

1. Grondige reiniging van het oppervlak
Begin met het grondig reinigen van het oppervlak om stof, vuil, vet en andere viezigheid te verwijderen. Dit kan gedaan worden met behulp van water, een reinigingsmiddel en een schone doek of spons.

 

2. Reparatie van scheuren of beschadigingen
Controleer het oppervlak op eventuele scheuren, gaten of andere beschadigingen. Deze moeten worden gerepareerd voordat de primer wordt aangebracht. Gebruik vulmiddel of reparatieproducten die geschikt zijn voor het specifieke oppervlak. Bijvoorbeeld een houtvulmiddel of muurvulmiddel.

 

3. Zorgen voor een glad en gelijkmatig oppervlak
Schuur het oppervlak indien nodig om oneffenheden of ruwe plekken te verwijderen. Dit zorgt voor een glad en gelijkmatig oppervlak, wat bijdraagt aan een betere hechting van de grondverf en de uiteindelijke verflaag.

 

4. Het Aanbrengen van de grondverf
Nu het oppervlak goed is voorbereid, is het tijd om de primer aan te brengen. Breng het voorstrijkmiddel gelijkmatig aan op het oppervlak met een roller of kwast.

 

5. Droging en Uitharding
Na het aanbrengen van de primer is het belangrijk om voldoende droogtijd te geven. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type voorstrijkmiddel en de omgevingsomstandigheden Zorg ervoor dat de grondverf volledig droogt en uithardt voordat je verdergaat begint met aflakken.

 

 

Professionele verf tegen lage prijzen
Leverancier van o.a. Sigma, Sikkens en Farrow & Ball
GRATIS verzending vanaf € 50,00
Op werkdagen voor 12:00 uur besteld is morgen in huis of afhalen*

872 reviews op trustpilot

Ontdek waarom klanten enthousiast zijn over onze verfwebshop! Onze reviews spreken boekdelen over de klanttevredenheid en kwaliteitsservice die wij bieden. Klanten waarderen niet alleen ons uitgebreide assortiment hoogwaardige verven, maar ook onze snelle levering en persoonlijke benadering. Lees de ervaringen van anderen en ervaar zelf waarom onze verfwebshop de topkeuze is voor schilders en doe-het-zelvers!

Lees de ervaringen van onze klanten

Merken die wij aanbieden...

Online verf bestellen bij Verfgilde

 

Bij Verfgilde bestel je online verf en schildersbenodigdheden van de beste kwaliteit en tegen scherpe prijzen! We hebben verf van topmerken zoals Sikkens, waaronder de Rubbol XD High Gloss, Rubbol BL Rezisto Satin en Rubbol SB, en Sigma, zoals de Sigma S2U Nova Satin en Sigma S2U Allure Gloss. Maar ook van andere professionele verfmerken. Denk bijvoorbeeld aan de extreem duurzame en beschermende verf van Jotun, of de prachtige kleuren van Farrow & Ball. Andere topmerken zijn Avis en Trae Lyx.

 

Ook voor schildersgereedschap ben je bij Verfgilde aan het juiste adres. Wij hebben schildersbenodigdheden voor iedere klus, van hoogwaardige merken als Meesterhand, ProGold, Repair Care en De Parel.

 

Bekijk ook eens onze verfaanbiedingen voor extra voordeel op de beste verfproducten!

 

Professioneel advies bij Verfgilde

 

Op Verfgilde.nl vind je de beste lakverf voor binnen en buiten. Met de buitenlakken van Sigma, zoals de Sigma S2U Allure Primer, Allure Gloss of Allure Satin schilder je het hele jaar door in de buitenlucht. Binnenshuis kies je bijvoorbeeld voor de Sigma S2U Nova Primer voor een goede hechting in combinatie met de Sigma S2U Nova Gloss, Nova Matt of Nova Satin. Ga je de trap verven? Kies dan de S2U Nova Soft Satin Traplak.

 

Heb je toch nog twijfels over welke verf voor jouw schilderklus de beste is? Neem dan contact op met onze verfexperts!

 

Online verf bestellen: Snelle levering. Goede service.

 

Bestel nu je verf en start morgen nog met het verven van jouw trap, badkamer, schutting of keukenkastjes. Of je nu hout, muur of metaal wil verven. Verfgilde heeft de beste verf voor elke klus en voor iedere ondergrond. Wij mengen onze verf bovendien in de kleur die jij wil! Bestel je op werkdagen voor 12:00 uur? Dan heb je jouw verfproducten morgen in huis.

Bestellingen boven €50,- worden bovendien gratis verzonden. Wanneer je voor afhalen bij Verfgilde kiest en je besteld voor 23:59, dan kan je de bestelling de volgende werkdag vanaf 09:30 uur afhalen. Bekijk onze kantenservice voor meer informatie over online verf bestellen.

 

Laat je inspireren

 

Bij Verfgilde staan we altijd klaar om je te helpen. Met onze tips & tricks helpen we je om van iedere schilderklus een succes te maken! Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens onze Instagram. Die staat vol mooie en originele ideeën! Kom je er niet uit met jouw schilderklus of verfkeuze? Of heb je meer nog wat meer informatie nodig? Schroom niet om ons te bellen!