Ga naar de inhoud

Zie onze reviews op

Trap verven: alles wat je moet weten

Je bent lekker bezig om je trap te verven, kom je erachter dat de verf op is! Het is altijd lastig om te berekenen hoeveel verf je nou precies nodig hebt om je trap te schilderen. Zo is het bijvoorbeeld afhankelijk van de trap die je hebt. Heb je bijvoorbeeld een gesloten of open trap? Heb je stootborden? En wil je de trapleuning ook schilderen? En hoeveel traptreden heb je? Genoeg om over na te denken dus. Daarom geven we hier een paar vuistregels en tips om de benodigde hoeveelheid verf voor jouw trap gemakkelijker te kunnen berekenen. Daarnaast geven we advies over welke verf het beste is om dit klusje te klaren en hoe je dit doet.

Trap verven: hoeveel verf heb je nodig?

Meten is weten! Daarom is het allereerst belangrijk om de trapoppervlakte voor de zekerheid op te meten. Begin hierbij met het tellen van het aantal Hoeveel verf trap laktraptreden. De meeste trappen zijn maatwerk. Al zijn er in de laatste 30 jaar veel standaardmaten en regels gekomen. Zo moet de verhouding tussen optreden en aantreden (zie hiernaast) goed zijn, omdat de trap anders moeilijk te belopen is. De optrede mag in nieuwbouwhuizen niet groter zijn dan 180 mm en de aantrede niet kleiner dan 220 mm. Hieruit is de volgende ‘gemiddelde’ vuistregel gekomen:

2 optreden + 1 aantrede = 570 – 630 mm

 

Hoeveel verf trap lak

 

 

Hoeveelheid verf open en gesloten trap
Vanuit onze expertise met professionele schilders, wordt er vaak de volgende berekening gebruikt om de hoeveelheid verf voor een trap te berekenen:

1 m2 verf per traptrede

 

Dit geldt voor zowel een open als een gesloten trap (indien de onderkant niet nodig is). Het verschil tussen een open trap en een gesloten trap is het gebruik van stootborden. Deze worden verticaal op de treden geplaatst, waardoor de trap wordt afgesloten. In het geval van een open trap is er geen stootbord aanwezig. Hierdoor hoeft alleen de bovenkant en onderkant van een trede geschilderd te worden.

Heb je een gesloten trap met stootborden en wil je alleen het stootbord en de bovenkant schilderen? Dan is 1 m2 per treden voldoende, wil je ook de onderkant schilderen? Gebruik dan de volgende vuistregel:

2 m2 verf per traptrede

 

Tip! Wil je een snel gemiddelde? Dan adviseren wij om voor een trap met 12 treden uit te gaan van acht m2 verf. Dit is ongeveer 1 liter primer per laag. Voor het aflakken adviseren wij 2 liter, maar dit is afhankelijk van de ondergrond.

 

Trap verven tips

Voor je begint met verven zorg je natuurlijk altijd voor een schone en egale ondergrond. Doe dit door de trap op te schuren, eventuele gaten op te vullen en vervolgens stofvrij te maken. Voor een uitgebreidere uitleg over het voorbereiden van de ondergrond lees ons blog over reinigen en ontvetten.

Als je de trap wil behandelen met een primer, dan kun je doorgaans kiezen tussen de twee beste verfmerken op de markt: Sigma & Sikkens. Een primer gebruiken wordt zeker aangeraden, omdat dit ervoor zorgt dat de aflak sterker hecht aan de trap. Zeker op een trap waar iedereen continu op en af gaat. Bij het binnen schilderen is een watergedragen verf de beste keuze.

 

Tip! Watergedragen verf heeft wat langer nodig om volledig te harden. Wacht daarom een week voordat je met schoenen over je trap gaat!

 

Voorbeelden van goede watergedragen primers voor trappen zijn de Sigma S2U Nova Primer of de Sikkens Rubbol Bl Rezisto Primer. Deze grondverven zijn zeer gemakkelijk aan te brengen en drogen snel!

 

Sigma traplak

 

Een veel gebruikte aflak van een professioneel merk is de Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin. Dit is een zijdeglans, watergedragen lak voor houten trappen. Dit is eigenlijk de ‘perfecte’ traplak. Deze lak bevat namelijk ook anti-slip, waardoor je extra grip krijgt op je traptredes. Daarnaast wordt deze lak echt keihard! Dit zorgt ervoor dat je trap optimaal beschermd is tegen beschadiging. Tot slot is deze lak ook nog reukarm, kras- en slijtvast gemakkelijk te verwerken en vergeelt het niet. Samenvattend: top!

Mocht je nou niet zoveel waarde hechten aan de anti-slip? Dan kun je ook kiezen voor Sigma S2U Nova Satin. Deze aflak heeft precies dezelfde eigenschappen, maar dan zonder de anti-slip.

 

 

 

Sikkens traplak

 

Een andere populaire traplak is de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Deze lak is te verkrijgen in verschillende glansgraden. Wil je bijvoorbeeld hoogglans? Dan is de Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss de beste keuze. Of toch net even daar tussenin zitten? Kies dan voor de Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi Gloss. Al deze lakken bevatten ook perfecte eigenschappen voor de trap. Zo zijn deze lakken bijvoorbeeld ook bestemd tegen huidvet.

Verbruik grondverf: 1 liter = 10m2

Verbruik lak: 1 liter = 12 m2 (afhankelijk van verfsoort)

 

Tot slot is het kijken naar het specifieke verbruik van de verf die je gaat gebruiken. Gemiddeld genomen deel je de totaaloppervlakte door 10 wanneer je grondverf gaat gebruiken en door 12 wanneer je lak gaat gebruiken.

 

Een trap in een donkere kleur schilderen?
De hierboven genoemde Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin is alleen in lichte kleuren te verkrijgen. Wil je een donkere kleur? Let dan op het volgende. Allereerst is het belangrijk om een laag met primer aan te brengen in de gewenste donkere kleur. In combinatie met de aflak zorg je dan voor een optimaal verfsysteem. Lak deze ondergrond bijvoorbeeld af met Sigma S2U Nova Satin. Deze aflak is wel te verkrijgen in donkere kleuren.

Tip! Mocht je toch graag een anti-slip laag willen? Dan kan je er g voor kiezen om een derde blanke laklaag van Trae-lyx trappenlak aan te brengen. Deze transparante lak biedt niet alleen een anti-slip laag, maar ook nog eens extra bescherming.

 

Beste verf voor jouw trap
Nu je alles over het verven van trappen weet, is het tijd om het juiste materiaal in huis te halen. Besparen op de prijs is begrijpelijk (low-budget merken), maar dit gaat simpelweg ten koste van de kwaliteit. Om voor de langere termijn af te zijn van onderhoud, dan adviseren wij altijd een hoogwaardige grondverf of aflak te gebruiken. Deze bevatten meer pigment en bindmiddel waardoor ze duurzamer en langer onderhoudsvrij zijn. Bovendien is het kwaliteitsverschil gewoon zichtbaar!

Professionele verf tegen lage prijzen
Leverancier van o.a. Sigma, Sikkens en Farrow & Ball
GRATIS verzending vanaf € 50,00
Op werkdagen voor 15:00 uur besteld is morgen in huis of afhalen*

872 reviews op trustpilot

Ontdek waarom klanten enthousiast zijn over onze verfwebshop! Onze reviews spreken boekdelen over de klanttevredenheid en kwaliteitsservice die wij bieden. Klanten waarderen niet alleen ons uitgebreide assortiment hoogwaardige verven, maar ook onze snelle levering en persoonlijke benadering. Lees de ervaringen van anderen en ervaar zelf waarom onze verfwebshop de topkeuze is voor schilders en doe-het-zelvers!

Lees de ervaringen van onze klanten

Merken die wij aanbieden...

Online verf bestellen bij Verfgilde

 

Bij Verfgilde bestel je online verf en schildersbenodigdheden van de beste kwaliteit en tegen scherpe prijzen! We hebben verf van topmerken zoals Sikkens, waaronder de Rubbol XD High Gloss, Rubbol BL Rezisto Satin en Rubbol SB, en Sigma, zoals de Sigma S2U Nova Satin en Sigma S2U Allure Gloss. Maar ook van andere professionele verfmerken. Denk bijvoorbeeld aan de extreem duurzame en beschermende verf van Jotun, of de prachtige kleuren van Farrow & Ball. Andere topmerken zijn Avis en Trae Lyx.

 

Ook voor schildersgereedschap ben je bij Verfgilde aan het juiste adres. Wij hebben schildersbenodigdheden voor iedere klus, van hoogwaardige merken als Meesterhand, ProGold, Repair Care en De Parel.

 

Bekijk ook eens onze verfaanbiedingen voor extra voordeel op de beste verfproducten!

 

Professioneel advies bij Verfgilde

 

Op Verfgilde.nl vind je de beste lakverf voor binnen en buiten. Met de buitenlakken van Sigma, zoals de Sigma S2U Allure Primer, Allure Gloss of Allure Satin schilder je het hele jaar door in de buitenlucht. Binnenshuis kies je bijvoorbeeld voor de Sigma S2U Nova Primer voor een goede hechting in combinatie met de Sigma S2U Nova Gloss, Nova Matt of Nova Satin. Ga je de trap verven? Kies dan de S2U Nova Soft Satin Traplak.

 

Heb je toch nog twijfels over welke verf voor jouw schilderklus de beste is? Neem dan contact op met onze verfexperts!

 

Online verf bestellen: Snelle levering. Goede service.

 

Bestel nu je verf en start morgen nog met het verven van jouw trap, badkamer, schutting of keukenkastjes. Of je nu hout, muur of metaal wil verven. Verfgilde heeft de beste verf voor elke klus en voor iedere ondergrond. Wij mengen onze verf bovendien in de kleur die jij wil! Bestel je op werkdagen voor 15:00 uur? Dan heb je jouw verfproducten morgen in huis.

Bestellingen boven €50,- worden bovendien gratis verzonden. Wanneer je voor afhalen bij Verfgilde kiest en je besteld voor 23:59, dan kan je de bestelling de volgende werkdag vanaf 09:30 uur afhalen. Bekijk onze kantenservice voor meer informatie over online verf bestellen.

 

Laat je inspireren

 

Bij Verfgilde staan we altijd klaar om je te helpen. Met onze tips & tricks helpen we je om van iedere schilderklus een succes te maken! Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens onze Instagram. Die staat vol mooie en originele ideeën! Kom je er niet uit met jouw schilderklus of verfkeuze? Of heb je meer nog wat meer informatie nodig? Schroom niet om ons te bellen!