Ga naar de inhoud

Zie onze reviews op

Tot wanneer kun je buiten schilderen?

Wij krijgen daarom steeds vaker de vragen: Wat is de beste temperatuur voor buiten schilderen? En kan ik nu nog schilderen buiten? In dit blog geven we antwoord op deze vragen en vertellen we je en waar je op moet letten!

Kan ik nog buiten schilderen in oktober?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja dat kan! In de regel loopt het buitenschilderseizoen van april tot en met oktober. In het najaar dien je wel rekening te houden met de omstandigheden.

De belangrijkste is de temperatuur. Daarnaast moet je letten op de luchtvochtigheid. Hieronder leggen we uit waarom.

 

De ideale temperatuur voor buiten schilderen

Hoe zat het ook alweer? De ideale temperatuur voor het schilderen in de buitenlucht ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius.

Dit heeft te maken met de droogtijd van de verf. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het droogproces.

Bij temperaturen boven de 25 graden droogt de verf te snel, waardoor de kans op strepen, blaren of lassen groter wordt. Onder de 10 graden heb je dan weer de kans dat de verf te lang nodig heeft om droog te worden.

Het is wel mogelijk om nog te schilderen bij temperaturen onder de 10 graden. De minimale temperatuur voor buitenverf is namelijk 5 graden.

schildertemperaturen

 

Maximale luchtvochtigheid voor schilderen

De luchtvochtigheid is ook een belangrijk uitgaanspunt voor schilderen in de open lucht. De luchtvochtigheid mag niet hoger dan 85% zijn. Vocht is namelijk niet goed voor het hechtingsproces van de verf. Check dit dus altijd voordat je begint met schilderen, bijvoorbeeld via buienradar.

Vooral bij een snelle overgang van warm naar koud weer kan het vochtig worden. Dit heeft te maken met het feit dat warme lucht meer water kan dragen dan koude lucht. Wordt er opeens koele lucht bij warm weer aangevoerd, dan komt er vocht vrij. Dus is er onweer voorspeld voor vanavond? Stel je schilderklus dan nog even uit!

 

Schilderen met zon en wind

Naast de temperatuur en de luchtvochtigheid zijn ook de zon en de wind van invloed op jouw schilderpraktijken. Voor de wind geldt uiteraard dat deze zorgt voor sneller drogende verf. Bovendien loop je met harde wind het risico dat er vuil (zand, blaadjes, vliegjes, etc.) in je schilderwerk komt. En dan hebben we het nog niet gehad over dat stukje afdekfolie wat er zo heerlijk tegenaan waait. Houd hier dus rekening mee!

Voor de zon geldt de vuistregel om altijd voor de zon uit te schilderen. Lukt dat niet? Probeer dan achter de zon aan te schilderen. Houd er in dat geval wel rekening mee dat donker geschilderde kozijnen of deuren zomaar 80 graden(!) kunnen worden en dus een tijd nodig hebben om af te koelen. Lichtere kleuren verwerken wat makkelijker bij hogere temperaturen, maar voor alle kleuren geldt: vermijd direct zonlicht!

 

Schilderen en vocht

Vocht is niet goed voor het hechtingsproces van de verf. Houd daarom rekening met ochtenddauw en regen. Daarnaast is schilderen bij een luchtvochtigheid van boven de 85% geen aanrader. Check dit dus altijd even voor je begint.

Vooral bij een snelle overgang van warm naar koud weer kan het vochtig worden. Dit heeft te maken met het feit dat warme lucht meer water kan dragen dan koude lucht. Wordt er opeens koele lucht bij warm weer aangevoerd, dan komt er vocht vrij. Dus is er onweer voorspeld voor vanavond? Stel je schilderklus dan nog even uit.

 

Kan ik dan echt niet verven in november?

Vanaf november wordt schilderen buiten doorgaans afgeraden. Echter is dit een algemene richtlijn. In hoeverre jij buiten kunt gaan verven is volledig afhankelijk van de omstandigheden. De ene november is de ander niet. Steeds vaker komt het kwik in november gewoon nog boven de 10 graden uit en valt het mee met de regen en luchtvochtigheid. In dat geval kun je dus gewoon gaan schilderen.

Ons advies: houd de weersvoorspelling en temperatuur voor de komende dagen in de gaten en neem geen onnodig risico! Ben je toch gaan schilderen bij iets te koude of vochtige omstandigheden? Houd dan rekening met een langere droogtijd.

 

Benodigdheden voor buiten verven

Professionele verf tegen lage prijzen
Leverancier van o.a. Sigma, Sikkens en Farrow & Ball
GRATIS verzending vanaf € 50,00
Op werkdagen voor 12:00 uur besteld is morgen in huis of afhalen*

872 reviews op trustpilot

Ontdek waarom klanten enthousiast zijn over onze verfwebshop! Onze reviews spreken boekdelen over de klanttevredenheid en kwaliteitsservice die wij bieden. Klanten waarderen niet alleen ons uitgebreide assortiment hoogwaardige verven, maar ook onze snelle levering en persoonlijke benadering. Lees de ervaringen van anderen en ervaar zelf waarom onze verfwebshop de topkeuze is voor schilders en doe-het-zelvers!

Lees de ervaringen van onze klanten

Merken die wij aanbieden...

Online verf bestellen bij Verfgilde

 

Bij Verfgilde bestel je online verf en schildersbenodigdheden van de beste kwaliteit en tegen scherpe prijzen! We hebben verf van topmerken zoals Sikkens, waaronder de Rubbol XD High Gloss, Rubbol BL Rezisto Satin en Rubbol SB, en Sigma, zoals de Sigma S2U Nova Satin en Sigma S2U Allure Gloss. Maar ook van andere professionele verfmerken. Denk bijvoorbeeld aan de extreem duurzame en beschermende verf van Jotun, of de prachtige kleuren van Farrow & Ball. Andere topmerken zijn Avis en Trae Lyx.

 

Ook voor schildersgereedschap ben je bij Verfgilde aan het juiste adres. Wij hebben schildersbenodigdheden voor iedere klus, van hoogwaardige merken als Meesterhand, ProGold, Repair Care en De Parel.

 

Bekijk ook eens onze verfaanbiedingen voor extra voordeel op de beste verfproducten!

 

Professioneel advies bij Verfgilde

 

Op Verfgilde.nl vind je de beste lakverf voor binnen en buiten. Met de buitenlakken van Sigma, zoals de Sigma S2U Allure Primer, Allure Gloss of Allure Satin schilder je het hele jaar door in de buitenlucht. Binnenshuis kies je bijvoorbeeld voor de Sigma S2U Nova Primer voor een goede hechting in combinatie met de Sigma S2U Nova Gloss, Nova Matt of Nova Satin. Ga je de trap verven? Kies dan de S2U Nova Soft Satin Traplak.

 

Heb je toch nog twijfels over welke verf voor jouw schilderklus de beste is? Neem dan contact op met onze verfexperts!

 

Online verf bestellen: Snelle levering. Goede service.

 

Bestel nu je verf en start morgen nog met het verven van jouw trap, badkamer, schutting of keukenkastjes. Of je nu hout, muur of metaal wil verven. Verfgilde heeft de beste verf voor elke klus en voor iedere ondergrond. Wij mengen onze verf bovendien in de kleur die jij wil! Bestel je op werkdagen voor 12:00 uur? Dan heb je jouw verfproducten morgen in huis.

Bestellingen boven €50,- worden bovendien gratis verzonden. Wanneer je voor afhalen bij Verfgilde kiest en je besteld voor 23:59, dan kan je de bestelling de volgende werkdag vanaf 09:30 uur afhalen. Bekijk onze kantenservice voor meer informatie over online verf bestellen.

 

Laat je inspireren

 

Bij Verfgilde staan we altijd klaar om je te helpen. Met onze tips & tricks helpen we je om van iedere schilderklus een succes te maken! Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens onze Instagram. Die staat vol mooie en originele ideeën! Kom je er niet uit met jouw schilderklus of verfkeuze? Of heb je meer nog wat meer informatie nodig? Schroom niet om ons te bellen!