Ga naar de inhoud

Zie onze reviews op

Kan terpentine verf over watergedragen verf? En andersom?

Ja, je kunt zeker terpentine verf over watergedragen verf schilderen. Mits je de juiste voorbereidingen treft. Vroeger kreeg je problemen met het overschilderen van terpentine- over waterbasis verf en andersom, maar tegenwoordig is er veel meer mogelijk. Tegenwoordig komt het regelmatig voor dat watergedragen grondverven worden afgewerkt met een verf op terpentine basis. Andersom, zijn de meningen verdeeld. Lees verder hoe je dit het beste kan aanpakken.

Verschil tussen terpentine-basis (alkyd)verf en watergedragen (acryl)verf

Om tot een goed antwoord te komen is het allereerst belangrijk even om op te halen wat ook alweer het verschil is tussen de twee keuzes: terpentine- en waterverf.

 

Watergedragen (acryl)verf

Watergedragen verf, ook vaak acrylverf genoemd, heeft als hoofdbestandsdeel (hoe kan het ook anders) water! Voordelen van water is dat de verf niet kan verkleuren/vergelen. Dit is dan ook vaak de reden dat watergedragen verf binnen wordt geadviseerd door professionele schilders. Bij verf op terpentine-basis kan dit namelijk wel gebeuren, wanneer er geen UV licht bijkomt. Door toenemende technologieën maakt het voor de kwaliteit weinig meer uit of je nou verf op terpentine-basis of watergedragen verf neemt. Bij verf op waterbasis kan het alleen een nadeel zijn, dat het even kan duren voordat het volledig is uitgehard. Wees dan ook altijd voorzichtig met een nieuw geschilderde laag en laat het naar omschrijving rusten (soms tot 2 weken).

 

Terpentine-basis (alkyd)verf

Terpentinegedragen verf, ook vaak alkydverf genoemd, heeft als hoofdbestandsdeel kunsthars in combinatie met olie. Alkydverf heeft het nadeel dat er door de olie een kans op vergeling bestaat. Olie kan namelijk vergelen wanneer er onvoldoende UV licht op komt, waardoor deze dus niet binnen wordt aanbevolen. Verder is de geur van terpentine een stuk sterker, dan acrylverf waardoor dit langer in huis blijft hangen. Sterker nog, voor professionele schilders is het zelfs verboden om deze verf binnenshuis te verwerken, door de hoge concentratie oplosmiddelen die binnen niet kunnen verdampen kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Watergedragen (acryl)verf over terpentine gedragen (alkyd)verf

Zoals gezegd is het ook mogelijk om watergedragen verf over terpentine verf te schilderen. Het is echter wel belangrijk om de oppervlakte goed te ontvetten, reinigen en schuren (volledig mat) voor de beste hechting. Gebruik hiervoor echter geen thinner, omdat dit de verflaag week maakt met negatieve gevolgen van dien. Daarnaast moet de verf op terpentine-basis minimaal 6 maanden oud zijn. Voor het allerbeste resultaat kunt u het beste eerst een watergedragen grondverf (Südwest Allgrund of Aqua Multiprimer) aanbrengen en vervolgens afwerken met een watergedragen lak. Hiermee minimaliseer je ongemakken. Wij adviseren dus niet om meteen een aflak op waterbasis te gebruiken over een ondergrond verf met terpentine basis.

 

Terpentine gedragen (alkyd)verf over watergedragen (acryl)verf

De meningen verschillen over het overschilderen van watergedragen (acryl)verf op terpentinebasis verf. De reden hiervoor is namelijk dat er na een tijd de kans bestaat dat er onthechting en bastvorming ontstaat door spanningsverschillen tussen beide verfsoorten. Het zou eventueel mogelijk kunnen zijn, maar dan doet er goed aan om ook hier voor de zekerheid eerst een primer aan te brengen. Een zorgvuldige ontvetting en schuring zijn essentieel voor het aflakken met een Sigma S2U Satin, Rubbol Satura, Sikkens Rubbol XD High Gloss of Sigma S2U Allure Gloss

Helemaal geen risico nemen? Verwijder dan het volledige verfysteem. Daarna kun je het systeem weer opnieuw opbouwen vanaf de gewenste basis.

 

Meest verkochte acrylverf en alkydverf van Sigma en Sikkens

De best verkochte acrylverf en alkydverf van Sigma en Sikkens op een rijtje:

 

Acrylverf
Sigma S2U Nova Satin
Sigma S2U Nova Matt
Sigma S2U Nova Gloss
Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin
Sigma S2U Nova Primer
Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss
Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
Sikkens Alphatex SF

 

Alkydverf
Sigma S2U Allure Gloss
Sigma S2U Allure Satin
Sigma S2U Allure Primer
Sigma S2U Gloss
Sigma S2U Satin
Sikkens Rubbol XD High Gloss
Sikkens Rubbol XD Semi Gloss
Sikkens Rubbol SB
Sikkens Rubbol Primer
Sikkens Rubbol Satura

Professionele verf tegen lage prijzen
Leverancier van o.a. Sigma, Sikkens en Farrow & Ball
GRATIS verzending vanaf € 50,00
Op werkdagen voor 15:00 uur besteld is morgen in huis of afhalen*

872 reviews op trustpilot

Ontdek waarom klanten enthousiast zijn over onze verfwebshop! Onze reviews spreken boekdelen over de klanttevredenheid en kwaliteitsservice die wij bieden. Klanten waarderen niet alleen ons uitgebreide assortiment hoogwaardige verven, maar ook onze snelle levering en persoonlijke benadering. Lees de ervaringen van anderen en ervaar zelf waarom onze verfwebshop de topkeuze is voor schilders en doe-het-zelvers!

Lees de ervaringen van onze klanten

Merken die wij aanbieden...

Online verf bestellen bij Verfgilde

 

Bij Verfgilde bestel je online verf en schildersbenodigdheden van de beste kwaliteit en tegen scherpe prijzen! We hebben verf van topmerken zoals Sikkens, waaronder de Rubbol XD High Gloss, Rubbol BL Rezisto Satin en Rubbol SB, en Sigma, zoals de Sigma S2U Nova Satin en Sigma S2U Allure Gloss. Maar ook van andere professionele verfmerken. Denk bijvoorbeeld aan de extreem duurzame en beschermende verf van Jotun, of de prachtige kleuren van Farrow & Ball. Andere topmerken zijn Avis en Trae Lyx.

 

Ook voor schildersgereedschap ben je bij Verfgilde aan het juiste adres. Wij hebben schildersbenodigdheden voor iedere klus, van hoogwaardige merken als Meesterhand, ProGold, Repair Care en De Parel.

 

Bekijk ook eens onze verfaanbiedingen voor extra voordeel op de beste verfproducten!

 

Professioneel advies bij Verfgilde

 

Op Verfgilde.nl vind je de beste lakverf voor binnen en buiten. Met de buitenlakken van Sigma, zoals de Sigma S2U Allure Primer, Allure Gloss of Allure Satin schilder je het hele jaar door in de buitenlucht. Binnenshuis kies je bijvoorbeeld voor de Sigma S2U Nova Primer voor een goede hechting in combinatie met de Sigma S2U Nova Gloss, Nova Matt of Nova Satin. Ga je de trap verven? Kies dan de S2U Nova Soft Satin Traplak.

 

Heb je toch nog twijfels over welke verf voor jouw schilderklus de beste is? Neem dan contact op met onze verfexperts!

 

Online verf bestellen: Snelle levering. Goede service.

 

Bestel nu je verf en start morgen nog met het verven van jouw trap, badkamer, schutting of keukenkastjes. Of je nu hout, muur of metaal wil verven. Verfgilde heeft de beste verf voor elke klus en voor iedere ondergrond. Wij mengen onze verf bovendien in de kleur die jij wil! Bestel je op werkdagen voor 15:00 uur? Dan heb je jouw verfproducten morgen in huis.

Bestellingen boven €50,- worden bovendien gratis verzonden. Wanneer je voor afhalen bij Verfgilde kiest en je besteld voor 23:59, dan kan je de bestelling de volgende werkdag vanaf 09:30 uur afhalen. Bekijk onze kantenservice voor meer informatie over online verf bestellen.

 

Laat je inspireren

 

Bij Verfgilde staan we altijd klaar om je te helpen. Met onze tips & tricks helpen we je om van iedere schilderklus een succes te maken! Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens onze Instagram. Die staat vol mooie en originele ideeën! Kom je er niet uit met jouw schilderklus of verfkeuze? Of heb je meer nog wat meer informatie nodig? Schroom niet om ons te bellen!