Ga naar de inhoud

Zie onze reviews op

Help! Mijn man/vrouw is geen schilder! De stappen van het schilderen

Het schilderen van een woning of object vraagt om een investering. Schilderen is niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook zeker voor de bescherming. Mocht u geld willen besparen door het zelf te gaan schilderen of heeft u iemand bereid gevonden, dan hebben wij hier een aantal stappen en schildertips voor u uitgewerkt.

De stappen van het schilderen
Schilderen neemt de nodige tijd in beslag. Zorg er dan ook voor dat u voldoende tijd heeft ingepland om de klus te klaren. Om wat structuur aan te brengen in het schilderen onderscheiden we vier stappen:

 1. De materiaalkeuze
 2. De voorbereiding
 3. Het schilderen
 4. Na het schilderen

 

De materiaalkeuze
De allereerste stap is om duidelijk in kaart te brengen wat u gaat schilderen en welke materialen daarvoor nodig zijn. Elke ondergrond vraagt om andere materialen en verf. Er zijn bestaan verschillende verfsoorten voor binnen en buiten en elke ondergrond (hout, beton, kunststof, metaal) vraagt om een andere grondlaag zodat de verf of lak goed hecht.

 

Verdiepen in het materiaal is essentieel. Wat je wilt voorkomen is dat je bijvoorbeeld een deur of kozijn hebt geschilderd en je daarna de kwastharen eruit kan plukken, omdat je bezuinigd hebt op je materiaal. Hetzelfde geldt ook voor bezuinigen op duurdere verfmerken. Duurdere verf heeft simpelweg een veel betere kwaliteit, maar gaat hierdoor ook veel langer mee en heeft minder lagen nodig. Het volgende materiaallijst kan je nodig hebben voor het schilderen:

 • Verf
 • Kwasten
 • Verfrollers en beugels
 • Schilderstape
 • Afdekzijl
 • Doekjes
 • Schuurpapier
 • Verdunner (owatrol)

 

De voorbereiding

Je hebt de keuze gemaakt voor de juiste verf/lak en het benodigde materiaal. Je berekent de hoeveelheid die je nodig hebt (verbruik) en dan is het tijd om het materiaal goedkoop te bestellen. Laten wij je hier nou net mee kunnen helpen!

 

Wanneer het materiaal en de verf netjes de volgende dag bij je thuisbezorgd is, is het tijd om ondergrond voor te bereiden. De juiste voorbereiding is echt het halve werk en zorgt ervoor dat het schilderen sneller en gemakkelijker verloopt, maar nog belangrijker is dat het ervoor zorgt dat de ondergrond langer beschermd is. Hetgeen wat je absoluut niet wilt is blaasjes in het schilderwerk, bladerende verf of barsten. Onderschat de volgende stappen dan ook niet:

 

Egaal maken van de ondergrond:
Soms kan het voorkomen dat de oppervlakte beschadigd is. Het is dan van belang om de oppervlakte allereerst egaal te maken met een vulmiddel om oneffenheden te voorkomen.

 

Oude verflaag verwijderen en ontvetten:
In veel gevallen kan er over een oude verflaag heen geschilderd worden. Is er echter sprake van beschadigingen, barsten of verbladering dan dient men eerst de oude verflaag te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten met bijvoorbeeld ammonium, zodat nieuwe verf beter hecht.

 

Schuren:
Bent u van plan om hout te gaan schilderen? Dan kunt u het beste de ondergrond eerst schuren. Dit zorgt ervoor dat het oppervlakte ruwer wordt, waardoor de verf meer grip krijgt en beter hecht.

 

Grondverf schilderen:
Over het algemeen adviseren wij altijd om een grondverf, primer of voorstrijk te gebruiken om ongemakken te voorkomen. Op deze manier weet u zeker dat de nieuwe verflaag zich goed hecht. Wanneer wij zeker adviseren om een grondverf te gebruiken is wanneer u van een hele donkere kleur naar een lichte kleur gaat, als u een nieuwe muur heeft (nieuwbouwwoningen) of bij kaal hout.

 

Het schilderen
Dan is het eindelijk zover. De materialen liggen klaar en de ondergrond is goed voorbereid op het schilderen. Je hebt de verf goed doorgeroerd voor een egale kleur/kleur en overgegoten in een verfbakje. Het mooiste en beste effect krijgt men door minimaal twee lagen aan te brengen, zodat het object optimaal beschermd is en eventuele glans tot zijn recht komt. Houdt verder rekening met de volgende schildertips:

 • Werk van boven naar beneden, en strijk zakkers onderaan weg.
 • Gebruik voor grote oppervlakte rollers en kleine oppervlaktes kwasten (deuren, kozijnen)
 • Kwast dag erna weer gebruiken? Wikkel hem in aluminiumfolie en leg hem in de koelkast. Bij een langere tijd: de kwast goed spoelen in een oplosmiddel en bewaren in potje water of terpentine.
 • Zet een roller eerst horizontaal op de muur, daarna afrollen van boven naar beneden.
 • Zorg voor ventilatie in de ruimte waar geschilderd wordt.

 

Na het schilderen
Ook na het schilderen is het belangrijk om de oppervlakte te blijven onderhouden. Zorg ervoor dat men twee keer per jaar de oppervlakte schoonmaakt met een vochtige doek. Dit zorgt ervoor dat de verflaag langer meegaat en dat u minder snel de steigers weer op hoeft. Bekijk daarnaast ook tijdens het schoonmaken op beschadigingen, zoals scheurtjes, blaasjes etc.

 

Wanneer u schade ziet, kunt u deze het beste gelijk bijwerken. Schuur de plekken op en breng vervolgens een nieuwe verflaag aan.

 

Tip: Noteer of bewaar altijd het etiket op de verf, zodat u het merk, kleurnummer en de ruimte weet wanneer u weer dezelfde kleur nodig heeft. Schilderen kan lastig zijn om te doen. Begin daarom eerst op minder opvallende plekken, zodat je wellicht een beetje kunt oefenen.

 

Wilt u gemakkelijk online verf bestellen die ook door professionele schilders wordt gebruikt?

 

Dan kunt in het assortiment van Verfgilde.nl de allerbeste verf vinden voor de scherpste prijzen.

 

Specifiek vragen? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies!

Professionele verf tegen lage prijzen
Leverancier van o.a. Sigma, Sikkens en Farrow & Ball
GRATIS verzending vanaf € 50,00
Op werkdagen voor 12:00 uur besteld is morgen in huis of afhalen*

872 reviews op trustpilot

Ontdek waarom klanten enthousiast zijn over onze verfwebshop! Onze reviews spreken boekdelen over de klanttevredenheid en kwaliteitsservice die wij bieden. Klanten waarderen niet alleen ons uitgebreide assortiment hoogwaardige verven, maar ook onze snelle levering en persoonlijke benadering. Lees de ervaringen van anderen en ervaar zelf waarom onze verfwebshop de topkeuze is voor schilders en doe-het-zelvers!

Lees de ervaringen van onze klanten

Merken die wij aanbieden...

Online verf bestellen bij Verfgilde

 

Bij Verfgilde bestel je online verf en schildersbenodigdheden van de beste kwaliteit en tegen scherpe prijzen! We hebben verf van topmerken zoals Sikkens, waaronder de Rubbol XD High Gloss, Rubbol BL Rezisto Satin en Rubbol SB, en Sigma, zoals de Sigma S2U Nova Satin en Sigma S2U Allure Gloss. Maar ook van andere professionele verfmerken. Denk bijvoorbeeld aan de extreem duurzame en beschermende verf van Jotun, of de prachtige kleuren van Farrow & Ball. Andere topmerken zijn Avis en Trae Lyx.

 

Ook voor schildersgereedschap ben je bij Verfgilde aan het juiste adres. Wij hebben schildersbenodigdheden voor iedere klus, van hoogwaardige merken als Meesterhand, ProGold, Repair Care en De Parel.

 

Bekijk ook eens onze verfaanbiedingen voor extra voordeel op de beste verfproducten!

 

Professioneel advies bij Verfgilde

 

Op Verfgilde.nl vind je de beste lakverf voor binnen en buiten. Met de buitenlakken van Sigma, zoals de Sigma S2U Allure Primer, Allure Gloss of Allure Satin schilder je het hele jaar door in de buitenlucht. Binnenshuis kies je bijvoorbeeld voor de Sigma S2U Nova Primer voor een goede hechting in combinatie met de Sigma S2U Nova Gloss, Nova Matt of Nova Satin. Ga je de trap verven? Kies dan de S2U Nova Soft Satin Traplak.

 

Heb je toch nog twijfels over welke verf voor jouw schilderklus de beste is? Neem dan contact op met onze verfexperts!

 

Online verf bestellen: Snelle levering. Goede service.

 

Bestel nu je verf en start morgen nog met het verven van jouw trap, badkamer, schutting of keukenkastjes. Of je nu hout, muur of metaal wil verven. Verfgilde heeft de beste verf voor elke klus en voor iedere ondergrond. Wij mengen onze verf bovendien in de kleur die jij wil! Bestel je op werkdagen voor 12:00 uur? Dan heb je jouw verfproducten morgen in huis.

Bestellingen boven €50,- worden bovendien gratis verzonden. Wanneer je voor afhalen bij Verfgilde kiest en je besteld voor 23:59, dan kan je de bestelling de volgende werkdag vanaf 09:30 uur afhalen. Bekijk onze kantenservice voor meer informatie over online verf bestellen.

 

Laat je inspireren

 

Bij Verfgilde staan we altijd klaar om je te helpen. Met onze tips & tricks helpen we je om van iedere schilderklus een succes te maken! Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens onze Instagram. Die staat vol mooie en originele ideeën! Kom je er niet uit met jouw schilderklus of verfkeuze? Of heb je meer nog wat meer informatie nodig? Schroom niet om ons te bellen!