Ga naar de inhoud

Zie onze reviews op

Keukenkast verven

Je wil graag je keuken gaan schilderen, maar hoe verf je keukenkastjes? En welke verf is hiervoor het beste? De keuken wordt vaak zeer intensief gebruikt. De hele familie zit met vieze vingers aan de kastjes en er wordt soms wild gekookt, waardoor de walm door de hele keuken vliegt.

Kortom, de verf wordt flink blootgesteld aan viezigheid. Je wilt natuurlijk dat de keukenkastjes zo lang mogelijk mooi blijven. Het schilderen met kwalitatief goede verf voorkomt dan ook een hoop gedoe voor je onderhoud.

Beste verf voor de keukenkast

De kwaliteit van de verf bepaalt de levensduur van je keukenkastjes, maar ook de bestendig tegen viezigheid en krassen. De juiste verf is dus van essentieel belang voor het resultaat.

Bij Verfgilde adviseren we om binnen verf op waterbasis te gebruiken. Deze verf is beter voor de gezondheid en geurarmer, waardoor je minder last hebt van nare geuren na het schilderen.

Vroeger deed de verf op waterbasis het qua kwaliteit nog wel eens onder aan de verf op terpentinebasis, maar door de hoogwaardige technieken van tegenwoordig is hier geen sprake meer van. Watergedragen verf is tegenwoordig enorm kras- en slijtvast.

Het enige verschil is dat verf op waterbasis langer nodig heeft om volledig uit te harden dan verf op terpetinebasis. Dit duurt ongeveer twee weken, maar daarna heb je wel een laklaag die keihard is.

 

Professionele keukenverf gebruiken

Uiteraard zijn er veel verschillende professionele merken. Kijken we naar de gebruikersaantallen, dan zien we dat de merken Sikkens & Sigma het meeste gebruikt worden in de verfmarkt.

Dit zijn dan ook de betrouwbare koplopers op het gebied van keukenverf. Deze twee merken zijn ongeveer om het even, afhankelijk aan wie je het vraagt. Bij Verfgilde verkopen we daarom ook uitsluitend A-merken, om de alleen de allerbeste kwaliteit te kunnen garanderen.

 

Gebruik een watergedragen aflaklaag zoals de Sigma S2U Nova Satin. Dit is de meest verkochte zijdeglans lakverf voor binnen. Deze lak is kras- en slijtvast en tevens zeer huidvetresistent. Perfect dus voor je keukenkastjes. Deze aflak is te verkrijgen in verschillende glansgraden. Voor hoogglans is de S2U Nova Gloss een goede optie. Voor een mat uiterlijk heef Sigma de S2U Nova Matt.

Ben je toch stiekem meer fan van Sikkens? Dan is er het Sikkens Rubbol BL assortiment. Deze binnenlakken van Sikkens zijn net zoals Sigma in verschillende glansgraden te verkrijgen. Daarnaast is deze lak ook zeer kras- en slijtvast, huidvetresistent en niet vergelend:

 

De beste hoogglans aflak van Sikkens is de Rubbol Bl Rezisto High Gloss
De beste halfglans aflak van Sikkens is de Rubbol Bl Rezisto Semi-Gloss
De beste zijdeglans aflak van Sikkens is de Rubbol Bl Rezisto Satin
De beste mat aflak van Sikkens is de Rubbol Bl Rezisto Mat

 

Hoe verf je keukenkastjes?

Hieronder hebben we een stappenplan omschreven om stap voor stap je keukenkastjes te kunnen schilderen. Ideaal om mee van start te gaan.

 

Voorbereiding

Allereerst is het belangrijk om te weten met welke verf je keukenkastjes zijn voor geschilderd. Veelal is dit watergedragen verf, vanwege de hierboven genoemde redenen. Desondanks is het belangrijk om dit zeker te weten. Nu hoor ik je denken, hoe controleer ik dit? Volg de volgende stappen om hierachter te komen:

 

  1. Neem een doek met terpentine en wrijf daarmee over de keukenkastjes.
  2. Als de verf oplost of afgeeft aan de doek, dan zit er watergedragen verf op de keukenkastjes. Zo niet, dan zit er dus terpentine gedragen verf op de kastjes.

Nu je weet welke verf er op de kastjes zit kun je aan de slag. Dit is namelijk belangrijk om te weten bij de verfkeuze. Het wisselen tussen deze twee basissen kan namelijk voor problemen zorgen. In ons blog over terpentinebasis en waterbasis lees je hier meer over.

 

Stappenplan keuken schilderen

1. Het ontvetten van de ondergrond
Een goede voorbereiding van de oppervlakte is essentieel. Sommige mensen vergeten kastjes, deuren, kozijnen of plafonds niet vooraf te wassen en te ontvetten. Dit kan tot problemen leiden en ten kostte gaan van de duurzaamheid. Vetvorming zorgt er namelijk voor dat de nieuwe verf minder goed hecht, waardoor het uiteindelijke resultaat minder lang mee gaat. Dit kan bijvoorbeeld met ammoniak of een ontvetter. Het ontvetten zorgt ervoor dat de kastjes helemaal schoon zijn en klaar zijn om te schuren. Het komt regelmatig voor dat mensen eerst schuren en dan ontvetten. Dit kan een lelijk resultaat tot gevolg hebben, omdat het vet eerst in het hout wordt gewreven. Tevens is het belangrijk om na het ontvetten het oppervlak na te spoelen met schoon water.

 

Lees meer in ons blog over reinigen en ontvetten.

 

2. Het schuren van de keukenkasten

Indien je de oppervlakte goed ontvet hebt, kan er begonnen worden met schuren. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld Siaflex 1948 schuurpapier. Gebruik hiervoor een fijne korrel, zoals de P240. Het schuren zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag beter kan hechten. Na het schuren van het oppervlakte de ondergrond nog even afnemen met een doek, zodat het ook stofvrij is.

 

3. Nieuwe grondlaag aanbrengen op de keukenkasten

Deze stap is principe optioneel en verschillend per situatie. Het is daarom goed om zelf te beoordelen of een eventuele grondverf of primer nodig is. Ga je keukenkastjes in dezelfde kleur schilderen? Dan volstaat meestal een laag aflak. Ga je een andere kleur aanbrengen of zijn de keukenkastjes beschadigd of afgebladderd? Wij adviseren dan om eerst een laag primer aan te brengen. Een primer die hier bijvoorbeeld voor gebruikt kan worden is de Sigma Multiprimer Aqua. Deze primer is multifunctioneel, watergedragen en perfect voor binnen. In sommige keukenkastjes zit soms ook wat fineer. Daarom zit je met een multifunctionele primer altijd goed.

 

4. Nieuwe laklaag aanbrengen de keukenkasten

Indien de keukenkastjes helemaal goed zijn voorbereid, kan de nieuwe laklaag aangebracht worden. Je hebt een keuze gemaakt uit de hierboven genoemde verfvarianten. Breng de nieuwe laklaag met voorkeur aan met een kwast. Dit voorkomt ongelijkheden, zodat een goede dekking hebt op de gehele oppervlakte. Gladde delen kunnen uiteraard wel worden gerold. Dit zorgt voor een gladder resultaat. Dit kan gedaan worden met een lakviltroller. Één keer afrollen van boven naar beneden is voldoende.

 

Wanneer de eerste laag is aangebracht , is het raadzaam om de nieuwe laag heel licht te schuren. Dit zorgt ervoor dat de tweede laklaag ook goed kan hechten. Dit kan gedaan worden na een uur of 5 uur drogen van de eerste laag. Daarna is het alleen nog een kwestie van een tweede laklaag aan brengen. Doe dit op dezelfde manier als de eerste laag, zodat het resultaat mooi egaal wordt.

 

Tot slot is het de keukenkastjes laten drogen. Je kunt de nieuwe laklaag er na twee dagen nog afkrabben met de nagels. Doe dit dus niet! Het is belangrijk om de oppervlak goed door te laten harden. Dit kan zelfs twee weken in beslag nemen. Echter, wanneer de verf goed uitgehard is, is deze lak ook echt keihard.

Professionele verf tegen lage prijzen
Leverancier van o.a. Sigma, Sikkens en Farrow & Ball
GRATIS verzending vanaf € 50,00
Op werkdagen voor 15:00 uur besteld is morgen in huis of afhalen*

872 reviews op trustpilot

Ontdek waarom klanten enthousiast zijn over onze verfwebshop! Onze reviews spreken boekdelen over de klanttevredenheid en kwaliteitsservice die wij bieden. Klanten waarderen niet alleen ons uitgebreide assortiment hoogwaardige verven, maar ook onze snelle levering en persoonlijke benadering. Lees de ervaringen van anderen en ervaar zelf waarom onze verfwebshop de topkeuze is voor schilders en doe-het-zelvers!

Lees de ervaringen van onze klanten

Merken die wij aanbieden...

Online verf bestellen bij Verfgilde

 

Bij Verfgilde bestel je online verf en schildersbenodigdheden van de beste kwaliteit en tegen scherpe prijzen! We hebben verf van topmerken zoals Sikkens, waaronder de Rubbol XD High Gloss, Rubbol BL Rezisto Satin en Rubbol SB, en Sigma, zoals de Sigma S2U Nova Satin en Sigma S2U Allure Gloss. Maar ook van andere professionele verfmerken. Denk bijvoorbeeld aan de extreem duurzame en beschermende verf van Jotun, of de prachtige kleuren van Farrow & Ball. Andere topmerken zijn Avis en Trae Lyx.

 

Ook voor schildersgereedschap ben je bij Verfgilde aan het juiste adres. Wij hebben schildersbenodigdheden voor iedere klus, van hoogwaardige merken als Meesterhand, ProGold, Repair Care en De Parel.

 

Bekijk ook eens onze verfaanbiedingen voor extra voordeel op de beste verfproducten!

 

Professioneel advies bij Verfgilde

 

Op Verfgilde.nl vind je de beste lakverf voor binnen en buiten. Met de buitenlakken van Sigma, zoals de Sigma S2U Allure Primer, Allure Gloss of Allure Satin schilder je het hele jaar door in de buitenlucht. Binnenshuis kies je bijvoorbeeld voor de Sigma S2U Nova Primer voor een goede hechting in combinatie met de Sigma S2U Nova Gloss, Nova Matt of Nova Satin. Ga je de trap verven? Kies dan de S2U Nova Soft Satin Traplak.

 

Heb je toch nog twijfels over welke verf voor jouw schilderklus de beste is? Neem dan contact op met onze verfexperts!

 

Online verf bestellen: Snelle levering. Goede service.

 

Bestel nu je verf en start morgen nog met het verven van jouw trap, badkamer, schutting of keukenkastjes. Of je nu hout, muur of metaal wil verven. Verfgilde heeft de beste verf voor elke klus en voor iedere ondergrond. Wij mengen onze verf bovendien in de kleur die jij wil! Bestel je op werkdagen voor 15:00 uur? Dan heb je jouw verfproducten morgen in huis.

Bestellingen boven €50,- worden bovendien gratis verzonden. Wanneer je voor afhalen bij Verfgilde kiest en je besteld voor 23:59, dan kan je de bestelling de volgende werkdag vanaf 09:30 uur afhalen. Bekijk onze kantenservice voor meer informatie over online verf bestellen.

 

Laat je inspireren

 

Bij Verfgilde staan we altijd klaar om je te helpen. Met onze tips & tricks helpen we je om van iedere schilderklus een succes te maken! Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens onze Instagram. Die staat vol mooie en originele ideeën! Kom je er niet uit met jouw schilderklus of verfkeuze? Of heb je meer nog wat meer informatie nodig? Schroom niet om ons te bellen!