Ga naar de inhoud

Zie onze reviews op

Houtrot repareren en herstellen

Dit blog is een vervolg op het blog over het herkennen en voorkomen van houtrot. Is dit niet gelukt? Geen paniek. In dit blog vertellen we jou hoe je houtrot het beste kunt repareren en herstellen.

Kan je rot hout wel repareren?

Ja dat kan zeker! Houtrot is vervelend, maar goed te behandelen. Uiteraard betekent dit niet dat je er met de pet naar moet gooien! Hoe eerder je er namelijk bij bent, hoe beter.

 

Met de juiste voorbereiding en materialen kun je houtrot effectief aanpakken. Let wel op: Houtrot ten grote van een vuist kan je zelf repareren. Grotere aangetaste gebieden kunnen vaak beter vervangen worden.

 

Houtrot reparatie: Wat heb je nodig?

Voor het behandelen van houtrot heb je de volgende materialen nodig:

 

Houtrot impregneer & houtrotvuller
Ontvetter
Plamuurmes
Schuurmateriaal
Houtverf

 

houtrot behandelen

 

 

Pak de oorzaak van rottend hout aan

Voordat je begint met het herstellen van de rotte plek is het belangrijk om er voor te zorgen dat de boosdoener is verholpen. Anders kun je volgend jaar weer dezelfde plek gaan repareren. Loop daarom de kitnaden na (wellicht dat hier vocht doorheen kan komen) en kijk of deuren vrij kunnen draaien (zo niet, dan kan dit de verflaag beschadigen en voor vocht zorgen).

 

Houtrot repareren

Heb je de oorzaak achterhaald en aangepakt? Dan kun je beginnen met het repareren van het houtrot. Volg hiervoor de volgen de stappen:

 

Stap 1: Verwijder het rotte hout

Begin met het uitsteken van het houtrot. Gebruik hiervoor een beitel, krabber of frees. Haal hierbij ook een ruim deel gezond hout rondom het houtrot weg. Wees hier zeer nauwkeurig in, anders zullen achtergebleven schimmels zich weer gaan verspreiden. Ook op droog hout kan nog wat houtrot zitten. Haal dit ook weg.

 

Stap 2: Verwijder losgekomen vuil en laat de plek goed drogen

Wij adviseren om de reparatieplek tenminste een dag te laten drogen. Controleer ook goed of er nergens meer een vochtig plekje zit voor je verder gaat met repareren.

 

Stap 3: Maak de ondergrond en de verflaag goed schoon
Gebruik hiervoor een ontvetter, zoals Prochemko Universol ontvetter of St. Marc Verfreininger Express. Lees ons blog voor meer informatie over reinigen en ontvetten.

 

Stap 4: Breng houtrot impregneer aan
Breng het middel uit de houtrotstop set aan met een kwast een laat dit zo’n zes uur drogen.

 

Stap 5: Breng houtrotvuller aan
Doe dit met een plamuurmes en volg hierbij goed de gebruiksaanwijzing. Let erop dat je een hoeveelheid aanmaakt die je binnen 20 minuten kunt verwerken. Na 20 minuten begint het namelijk het uithardingsproces. Dit proces duurt ongeveer zes uur. Strijk het geheel zo glad mogelijk af. Na zes uur is de houtrotvuller schuurbaar en schilderbaar.

 

Stap 6: Schuren
Door de reparatieplek te schuren zorg je voor een naadloze overgang tussen het hout en het opgevulde deel. Als je klaar bent met schuren en schoonmaken kun je beginnen met schilderen!

Professionele verf tegen lage prijzen
Leverancier van o.a. Sigma, Sikkens en Farrow & Ball
GRATIS verzending vanaf € 50,00
Op werkdagen voor 15:00 uur besteld is morgen in huis of afhalen*

872 reviews op trustpilot

Ontdek waarom klanten enthousiast zijn over onze verfwebshop! Onze reviews spreken boekdelen over de klanttevredenheid en kwaliteitsservice die wij bieden. Klanten waarderen niet alleen ons uitgebreide assortiment hoogwaardige verven, maar ook onze snelle levering en persoonlijke benadering. Lees de ervaringen van anderen en ervaar zelf waarom onze verfwebshop de topkeuze is voor schilders en doe-het-zelvers!

Lees de ervaringen van onze klanten

Merken die wij aanbieden...

Online verf bestellen bij Verfgilde

 

Bij Verfgilde bestel je online verf en schildersbenodigdheden van de beste kwaliteit en tegen scherpe prijzen! We hebben verf van topmerken zoals Sikkens, waaronder de Rubbol XD High Gloss, Rubbol BL Rezisto Satin en Rubbol SB, en Sigma, zoals de Sigma S2U Nova Satin en Sigma S2U Allure Gloss. Maar ook van andere professionele verfmerken. Denk bijvoorbeeld aan de extreem duurzame en beschermende verf van Jotun, of de prachtige kleuren van Farrow & Ball. Andere topmerken zijn Avis en Trae Lyx.

 

Ook voor schildersgereedschap ben je bij Verfgilde aan het juiste adres. Wij hebben schildersbenodigdheden voor iedere klus, van hoogwaardige merken als Meesterhand, ProGold, Repair Care en De Parel.

 

Bekijk ook eens onze verfaanbiedingen voor extra voordeel op de beste verfproducten!

 

Professioneel advies bij Verfgilde

 

Op Verfgilde.nl vind je de beste lakverf voor binnen en buiten. Met de buitenlakken van Sigma, zoals de Sigma S2U Allure Primer, Allure Gloss of Allure Satin schilder je het hele jaar door in de buitenlucht. Binnenshuis kies je bijvoorbeeld voor de Sigma S2U Nova Primer voor een goede hechting in combinatie met de Sigma S2U Nova Gloss, Nova Matt of Nova Satin. Ga je de trap verven? Kies dan de S2U Nova Soft Satin Traplak.

 

Heb je toch nog twijfels over welke verf voor jouw schilderklus de beste is? Neem dan contact op met onze verfexperts!

 

Online verf bestellen: Snelle levering. Goede service.

 

Bestel nu je verf en start morgen nog met het verven van jouw trap, badkamer, schutting of keukenkastjes. Of je nu hout, muur of metaal wil verven. Verfgilde heeft de beste verf voor elke klus en voor iedere ondergrond. Wij mengen onze verf bovendien in de kleur die jij wil! Bestel je op werkdagen voor 15:00 uur? Dan heb je jouw verfproducten morgen in huis.

Bestellingen boven €50,- worden bovendien gratis verzonden. Wanneer je voor afhalen bij Verfgilde kiest en je besteld voor 23:59, dan kan je de bestelling de volgende werkdag vanaf 09:30 uur afhalen. Bekijk onze kantenservice voor meer informatie over online verf bestellen.

 

Laat je inspireren

 

Bij Verfgilde staan we altijd klaar om je te helpen. Met onze tips & tricks helpen we je om van iedere schilderklus een succes te maken! Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook eens onze Instagram. Die staat vol mooie en originele ideeën! Kom je er niet uit met jouw schilderklus of verfkeuze? Of heb je meer nog wat meer informatie nodig? Schroom niet om ons te bellen!